Știați că?

Diverse

In sectiunea Stiati ca...? am postat informatii inedite despre apa si importanta calitatii acesteia in consumul propriu.

Apa, cel mai important nutrient al corpului nostru, este la fel de important pentru noi ca si aerul pe care il respiram. Toate functiile corpului nostru sunt dependente de acest lichid, asa ca felul in care il administram si calitatea sa au o importanta vitala pentru sanatatea noastra.


Iata cateva lucruri pe care e bine sa le cunosti...:


1. Specialistii au cazut de acord ca cea mai buna apa pentru consum este cea cu un aport echilibrat de minerale.

2. Alcoolul, ceaiul si sucurile nu sunt surse ideale de apa pentru ca au, suplimentar, un efect diuretic asupra corpului.

3. Filtrele de apa se aleg in functie de problema specifica a apei pe care o primesti in gospodarie. O analiza chimica a apei ar fi ideala inainte de alegerea lor iar intretinerea este cel putin la fel de importanta.

4. Gheata poate dauna persoanelor cu probleme cardiovasculare. Diferenta de temperatura poate provoca un soc organismului.

5. Cu cat este mai rece apa pe care o bem in timpul meselor, cu atat mai incet va fi procesul digestiv.

6. Nu este recomandat consumul de apa in timpul meselor pentru ca avem tendinta de a folosi lichidul pentru usurarea ingerarii alimentelor in loc sa le mestecam regulamentar.

7. Nu se recomanda folosirea apei calde de la chiuveta pentru consum. Apa fierbinte de pe teava e mult mai coroziva si poate contine deseuri periculoase.

8. Folosim aproximativ 3 litri de apa doar ca sa ne spalam o data pe dinti.

9. Intre 60 si 70% din greutatea noastra este reprezentata de apa din corp.

10. Un morcov are 90% apa.

11. De-a lungul vietii, o persoana bea aproximativ 60 000 de litri de apa.

12. Apa nu trebuie transformata intr-o sursa de minerale. Ea contine de cele mai multe ori si minerale anorganice care nu pot fi asmilate. Aceste substante vor fi depozitate de corp rezultand astfel probleme de sanatate ca artrita sau pietrele la rinichi.

13. 97% din apa intregii planete se afla in oceane. Doar 3% este apa proaspata, pe care o putem consuma de-a gata. Trei sferturi din aceasta apa proaspata se afla in ghetari.

14. O persoana obisnuita foloseste zilnic in gospodarie aproximativ 270 litri de apa.

15. Cu exceptia apei distilate, toata apa este, intr-o proportie mai mare sau mai mica, minerala. Pana si apa de ploaie contine impuritati.

16. Omul pierde o jumatate de litru de apa pe zi prin respiratie.

17. Daca cantitatea de apa din corpul omenesc este redusa cu 1% ii va fi sete, iar daca este redusa cu 10% vei muri.

18. O furnica poate sa supravietuiasca pana la doua saptamani sub apa.

19. 1/3 din rezerva de apa a Terrei se afla in Canada.

20. Pe Venus ploua cu acid sulfuric.

21. Potrivit UNESCO, cea mai pura apa este in Finlanda. In total savantii au studiat apa in 122 de tari. In timpul cercetarilor s-a dovedit ca circa 1 miliard de oameni nu au deloc acces la apa pura..

22. Fiecare organism este compus in mare parte de apa: Animalele - 75%, Pesti - 75%, Meduze - pana la 99%,  cartofi - 76%, mere - 85%,  rosii - 90%, castraveti 95%, pepeni - 96%. Chiar si omul consta din apa. Organismul unui nou-nascut consta din 86% de apa, unui om in varsta - 50%.

23. Apa nu numai ne da viata, dar ne priveaza de viata. 85% de boli din toata lumea se transmit prin intermediul apei. In fiecare an, 25 milioane de oameni mor din cauza bolilor transmise prin apa.

24. Daca vom consuma din bauturi doar apa, vom reduce drastic aportul caloric general. In primul rand deoarece incetam sa consumam bauturi bogate in calorii, sucuri si bauturi gazoase dulci, si in al doilea rand, dupa ce consumi apa nu ai asa o pofta de dulciuri, cum ai avea daca ai consuma ceai sau cafea.

25. Apa reduce riscul unui atac de cord. Savantii au descoperit ca probabilitatea de a suferi un atac de cord este mult mai mica la persoane care consuma aproximativ sase pahare de apa zilnic, decat la cei care consuma doar doua.

26. Apa poate fi gratuita, dar poate si sa coste bani buni. Cea mai scumpa apa din lume este vanduta in Los Angeles. Lichidul pretios, cu un gust si valoarea pH-ului echilibrate, este ambalat in sticle cu pietre "Swarovschi". Pretul acestei ape este 90 $ pentru un litru.