Dedurizatoare

Sisteme de tratare apă

Dedurizarea este procesul care permite indepartarea calciului si magneziului din apa. Cele doua substante, impreuna cu bicarbonatii sunt principala cauza a depunerilor din interiorul instalatiilor termice si aparatelor de uz casnic ( cazane, masini de spalat, etc.) . Pot de asemenea crea probleme importante in multe procese industriale.

Procesul de dedurizare este realizat de rasini schimbatoare de ioni. Rasina din instalatia de dedurizare schimba ionii de calciu si magneziu (Ca2+ si Mg2+ ) din apa cu ionii de sodiu ( Na+ ), cu care este incarcata rasina. Rasina trebuie regenerata atunci cand este complet incarcata cu ioni de calciu si magneziu, acesta nemaiavand ioni de sodiu pentru schimb.

Regenerarea presupune reincarcarea cu ioni de sodiu care provin din solutia de clorura de sodiu (NaCl) - saramura. In timpul regenerarii are loc inlocuirea ionilor de calciu si magneziu cu ionii de sodiu care sunt eliminati in apa de spalare. Instalatiile de dedurizare prepara automat saramura din sarea sub forma de pastile ( brichetata, speciala pentru acest proces ).

Dedurizatoarele sunt utilizate atat pentru aplicatiile casnice, cat si pentru cele industriale. Toate materialele, inclusiv rasina, sunt de uz alimentar.

Dimensionarea unui dedurizator se face in functie de debitul maxim, consumul zilnic de apa, duritatea apei si ciclul de dedurizare. Echiparea dedurizatoarelor cu programatoare electronice permite stabilirea parametrilor ciclului de functionare. Ciclul de functionare trebuie ajustat in functie de calitatea apei brute si de consumul de apa tratata. Programatoarele electronice sunt echipate cu o baterie interna reincarcabila pentru a salva programul pentru o perioada de 6 luni, in cazul in care acesta este decuplat de la sursa de alimentare cu curent electric sau in cazul caderilor accidentale de curent.

Functionarea instalatiilor de dedurizare este controlata de un sistem automat valva - programator electronic, care permite stabilirea intervalului de timp si a orei la care urmeaza sa aiba loc regenerarea. Astfel procesul de regenerare incepe si se desfasoara automat, in perioada in care consumul de apa este redus. In aceasta perioada filtrele vor trece pe by-pass, iar apa folosita va fi cea din retea sau foraj.